Στην περιοχή της Ραψάνης, κάτω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, περίπου στα 1935 ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Λιάπη με το κρασί, όταν η κυρά-Φανιώ Λιάπη φυτεύει τον πρώτο οικογενειακό αμπελώνα διαμορφωμένο σε κύπελλο.
Στη συνέχεια παράγει έναν ερυθρό οίνο τον οποίο πουλάει στα γύρω χωριά, μεταφέροντάς τον με τα μουλάρια, μέσα στα γνωστά "τουλούμια".
Από τότε και μέχρι την δεκαετία του '60, η κυρά-Φανιώ καταφέρνει να κάνει γνωστό το κρασί που παράγει σε όλες τις γύρω περιοχές.
Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει δράση η δεύτερη γενιά Λιάπη, με τον Ευάγγελο, ο οποίος φυτεύει στην περιοχή του Αη-Λιά (από το γνωστό εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία), σε υψόμετρο 550 μέτρων, τον ομώνυμο αμπελώνα έκτασης 20 στρεμμάτων, με τις τοπικές ποικιλίες ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό.
Στις αρχές του 2002 την ευθύνη της οικογενειακής επιχείρησης αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς πλέον, δημιουργεί μια μικρή αλλά πλήρως εξοπλισμένη οινοποιητική μονάδα.
Ταυτόχρονα, στα 1935, με την παραγωγή κρασιού η κυρά-Φανιώ ξεκίνησε και την οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων (γλυκισμάτων).
Η παράδοση αυτή δεν ξεχάστηκε. Αντιθέτως ήταν τόσο γλυκιά και εύγευστη, που ακολουθήθηκε και ακολουθείται ακόμα και σήμερα, από την τρίτη γενιά, με τη Ναυσικά Λιάπη να παρασκευάζει με την αυστηρότητα και τη σχολαστικότητα της κυρά-Φανιώς θεσπέσια γλυκίσματα
Αμπελώνες
Με απαράμιλλη φροντίδα και μεράκι καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 200-550 μέτρων, όλοι μέσα στην νομοθετημένη ζώνη Ο.Π.Α.Π. Ραψάνης.
Ανάλογα με το υψόμετρο, το ανάγλυφο, τον προσανατολισμό, την κλίση και την μηχανική σύσταση του εδάφους των αμπελώνων (χαρακτηρίζονται ως αργιλοπηλώδη - αμμοαργιλοπηλώδη), η σταφυλική τους παραγωγή διακρίνεται σε ποιότητες και αναλόγως κατευθύνεται στην παραγωγή επιτραπέζιου οίνου ή οίνου ανωτέρας ποιότητας.
Το μεσόκλιμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, από συχνές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και καλοκαίρια με έντονη ξηρασία.
Σε ιδιαίτερα έντονες ξηροθερμικές συνθήκες, με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει η δυνατότητα ελεγχόμενης άρδευσης των αμπελώνων, για την αποφυγή των συνεπειών ενός παρατεταμένου υδατικού στρες επί της ποιότητας των σταφυλιών.
Η πυκνότητα φύτευσης ανάλογα με το αμπελοτεμάχιο, κυμαίνεται από 360 έως 600 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις είναι από 3 έως 1,5 χλγ. ανά πρέμνο, αντίστοιχα.
Οινοποιείο
Το οινοποιείο μας είναι εξοπλισμένο με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης, σε μεγέθη από 10HL έως 100HL, με δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας και συνολικής δυναμικότητας (επεξεργασίας) 80 τόνων σε σταφύλι.
Στην κάβα βρίσκονται 35 δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225 lit έκαστο, τα οποία αφορούν πρωτίστως στην ωρίμανση - παλαίωση της ποσότητας του ερυθρού οίνου που προορίζεται για οίνο Ο.Π.Α.Π..
Στην υπέργεια κλιματιζόμενη αποθήκη γίνεται η αποθήκευση των φιαλών προς παλαίωση και η τελική τους συσκευασία (ετικέτα-κιβώτιο).
Παραγωγή Γλυκών & Ζυμαρικών
Στη Ραψάνη Ολύμπου, περίπου στα 1935 ξεκινάει η οικοτεχνία των παραδοσιακών προϊόντων από την κυρά Φανιώ Λιάπη, ονομαστή για τα γλυκά της.
Σήμερα η τρίτη γενιά, με την Ναυσικά Λιάπη, συνεχίζει την παράδοση, συλλέγει τους καρπούς από τα
περιβόλια και παρασκευάζει τα γλυκά με την αυστηρότητα και σχολαστικότητα της κυρά Φανιώς.
Χωρίς την χρήση συντηρητικών και χρωστικών ουσιών, τα φυσικά αρώματα των φρούτων φυλάσσονται αναλλοίωτα.
Όλα παρασκευάζονται στο οικογενειακό εργαστήριο και συσκευάζονται σε γυάλινα βάζα των 600ml και 5L για λιανική και χονδρική πώληση.
Παραδοσιακά Ζυμαρικά
Εκτός από τα γλυκά σήμερα η Τρίτη γενιά, με την Ναυσικά Λιάπη, συνεχίζει την παράδοση, και παρασκευάζει παραδοσιακά ζυμαρικά στο οικογενειακό εργαστήριο με την αυστηρότητα και σχολαστικότητα της Κυρα-Φανιώς.
Ο παραδοσιακός τραχανάς και οι χυλοπίτες που παρασκευάζονται στο εργαστήριο της Κυρα-Φανιώς φέρνουν τις αγνές γεύσεις του παρελθόντος στο κάθε σπίτι.

ΚΤΗΜΑ ΛΙΑΠΗ
Επικοινωνία
Διεύθυνση:
ΡΑΨΑΝΗ, 40008 -
Λάρισας
Τηλέφωνο: 2495061440Κινητό:
6936773488Fax:
2410592310E-mail: info@ktimaliapi.grΙστοσελίδα: http://www.ktimaliapi.gr